ORKNØYENE – FANADUREN

MUSIKK, KULTUR, KUNST OG HANDVERK, HISTORIE OG

IKKE MINST, ET MØTE MED FOLKET.

9.-16.august. 2014

Tur i vesterled til Orknøyene er en opplevelse du ikke glemmer. Når man setter sine bein på dette historiske øyriket blir man betatt at det bølgende grønne landskapet, lyset, alle sauene, og de fargerike kyrne, historien og ikke minst møtet med de fantastiske menneskene lever på disse øyene.

Bilde1

Bilde2

Grønnfargene er overveldende, de saftige gress slettene er uendelige på tross av at man befinner seg på en samling øyer langt vest i havet.

Orknøyene består av 70 øyer og de fleste av øyene har sine historiske underverker, vi skal oppleve flere av disse.

Mer enn 5000 år har formet det flate, bølgende og vennlige landskapet. Det er krydret med utallige arkeologiske underverk som blant annet vikingkirker og steinalderlandsbyer og flere av disse er overraskende godt bevart. Mangelen på trær gjør landskapet særpreget og spesielt, nesten poetisk.

Bilde3 Bilde4 Bilde5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utallige nyanser av grønnfarger og en overveldende blå himmelfarge virker beroligende og avslappende på stressede menneske sinn.

 

Orknøyene har flere fortidsminner pr. mål enn noen andre steder i Vest-Europa. Her kan en stifte bekjentskap med oppreiste steiner, mystiske steintårn, boplasser m.m.

På Orknøyene er det mye å oppleve både av vakker natur, mat, historie og aktiviteter. Det rene havet rundt øyene forsyner Orknøyene med fersk fisk og skalldyr.

Bilde8 Bilde7 Bilde6

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finnes to whisky destillerier på Orknøyene og vi skal besøke det ene. Det er Highland Park, som er det største og nordligste whisky destilleriet i verden. Vi får se og høre hvordan de produserer denne berømte drikken som er verdenskjent.

Bilde9 Bilde10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde11

 

Folket på Orknøyene er imøtekommende og hyggelige, arbeidsomme og kreative. Det er ca 23.000 innbyggere på Orknøyene, og mange av disse er dyktige kunstnere og handverkere. På turen skal vi stifte bekjentskap med flere av disse. Vi skal se på keramikk, vevkunst med mer.

Folk på Orknøyene er glade i nordmenn og stolte av vår felles historie. De har storstilt feiring av 17. mai og det finnes en norsk forening som vi får treffe og være sammen med en kveld flere av disse er aktive musikere og spiller for oss, da må jo vi spille litt for de.

Det er to byer på Orknøyene, Strømness og Kirkwall. Strømness er en liten fiskerlandsby med daglige fergeforbindelser til Skottland. Her er sjarmerende hus og hager langs sjøkanten og flere kunstgallerier i de flotte steinhusene.

Vi skal bo i Kirkwall som er den største byen. Kirkwall ligger ved havnen og er en livlig og travel by med fine gater, koselige butikker med gode handlemuligheter og variert og spennende utvalg. Her er mange små sjarmerende smug mellom de grå og solide steinhusene.

Det mest markante av alle byggverk på øyene er St. Magnus Katedralen den ligger majestetisk i enden av hovedgaten i Kirkwall. Her skal vi innom for å oppleve den spesielle atmosfæren i den flotte katedralen som er bygd i rød sandstein. Katedralen er et fantastisk syn og med en fascinerende historie knyttet til Nidarosdommen og Norge.

Vi skal besøke flere av øyene, noen av disse er forbundet med barrierer som ble bygget under siste krig og som har sin helt spesielle historie.

Vi skal besøke øyen Westray, her skal vi bo i to dager. Øyen ligger en times fergetur fra Kirkwall. Den flotte øyen ligger mot nord, vendt mot det åpne Atlanterhavet. Den kalles for ”Dronningen” fordi den er et ”lite Orknøy” i miniatyr. Trolig kom de første vikingene og bosette seg her.

Bilde12 Bilde13 Bilde14Øyen Westray har dramatiske klipper, et yrende fugleliv, endeløse sandstrender, eldgamle slottsruiner og kirker, og sist men ikke minst et blomstrende fellesskap. Her er det tiltakslyst og oppfinnsomhet.

Graham har laget et innholdsrikt og spennende program for oss, han er og den som viser oss den historiske øyen med utgravninger, kirkeruiner og den gamle borgruinen.

 

 

Det er laget i stand en sosial kveld for der vi skal spille sammen med lokale musikere. Dette blir en liten konsert der også folk fra lokalsamfunnet kan komme og høre på. Det er Michael Harcket som selv er musiker som er primusmotor for dette. Han og Tinie er vårt vertskap. Vi skal bu i The Barn som de driver. Dette er en renovert gammel bygning med atmosfære og som ligger i fiskerlandsbyen Pirowal.

På Orknøyene er det mye synlig historie. Vi besøker flere spennende historiske steder som blant annet Ring av Brodgar, en stor ring med 30 store steiner der flere har en høgde på nesten 5 m.

Maeshowe er en annen severdighet, en spesiell gravhaug vi kan gå inni. Dette er en av de største og flotteste innelukka ”Tomber” (gravkammer) i Europa.

Bilde15 Bilde17Vi besøker steinalderlandsbyen Skara Brae, en meget godt bevart landsby fra yngre steinalder. Denne ble oppdaget ved en tilfeldighet etter en sterk storm. Vi skal innom for å se på det italienske kapellet som er åpent for publikum hele året. Dette er den største turistattraksjonen på Orknøyene på grunn av sin historie knyttet til krigens handlinger.

Vi tar rundturer med buss for å få se og besøke mest mulig mens vi er på Orknøyene. Vi skal innom gallerier og besøker flere handverkere og kunstnere for å se deres arbeid og verksted. Det blir gode muligheter for å handle med hjem spesiell kunst og handverk fra Orknøyene .

 Bilde18 Bilde19 Bilde20Sommerakademiet har på sine turer i Vesterled fokus på: kunst, kultur og handverk og på Orknøyene er det mye å oppleve i den forbindelse.

 

 

 

 

At det også produseres vin på Orknøyene skulle en ikke tro, men det gjøres og det med stort hell. Vi er heldige og får høre om denne produksjonen og smake på de spesielle produktene.

Bilde21 Bilde22 Bilde23 En tur til Orknøyene er en uforglemmelig opplevelse i grønne farger, inspirerende møte med folket og det samfunnet de lever i, dette er noe en lever lenge på og som gjør inntrykk.

 

 

 

 

 

 

 • Oppmøte på Flesland den 9.8 kl 12:00
 • Vi lander den 16.8 kl 14:00 Slik det ser ut nå.
 • Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

 

Turen til Orknøyene inkluderer:

 • Fly reise fra Bergen via Shetland til Kirkwall tur/retur. (ca en times opphold på flyplassen på Shetland)
 • Musikk arrangement på Westray liten konsert.
 • Buss fra flyplassen til Kirkwall tur/retur.
 • Rundturer og omvisning på Orknøyene med buss.
 • Omvisning og mange opplevelser på øyen Westray
 • Egen guide og all transport på Westray
 • Fottur med guide på Westray (væravhengig)
 • Fergetur til Westray med to overnattinger med sosialt samvær og rundturer.
 • Buss- og fottur for å se når lundefuglene komme inn fra havet.
 • Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
 • Besøk til flere gallerier, kunstnere og handverkere med demonstrasjon og omvisning.
 • De fleste måltider
 • Sosialt samvær med mat og musikk Orkney-Norway venner
 • Festmiddag laget av lokale råvarer spesielt for oss
 • Guide og norsk reiseleder.
 • Whisky-smaking med omvisning